Palomäen tallin pihatossa Nurmijärvellä asustaa kolme tyytyväistä tammaa, joilla yhdellä on vatsahaava historia, toiselle on diagnosoitu sekä metabolinen oireryhmä että insuliiniresistanssi, ja kolmannelle liika kilot vain kertyvät liian helposti. Nyt kuitenkin kesän ja laidunkauden lopulla kaikki ovat normaalipainoisia, vaikka vain metaboliseen oireryhmään sairastunut ei ollut kesällä vihreällä laitumella. Kuinka tämä on mahdollista? Osa hevosten korsiruokinnasta on korvattu oljella. Kesällä kaksi kolmesta laidunsi köyhähköllä laitumella (noin 10 tuntia per päivä), mutta yöksi tulivat pihattoon kolmannen seuraksi, jossa oli vapaan olki verkon alta. Kolmannelle annettiin päivällä vähäsokerista kuivaheinää lisäksi.
Kuinka hevoset pärjäävät sitten talvella pihatossa. Tämän tulemme näkemään tulevana talvena, mutta kaikki merkit viittaavan siihen, että hyvin. Talvella hevoset jatkavat vapaalla oljella verkon alta, jota ne syövät huomattavasti vähemmän kuin jos heinää olisi vapaasti tarjolla. Olki kuitenkin kelpaa, jos on nälkä ja näin vatsassa on aina kortta, jotenka vatsahaavoja ei tarvitse pelätä. Oljen lisäksi tarjolla on vähäsokerista analysoitua kuivaheinää rajoitetusti, koska pelkällä oljella hevoset eivät kuitenkaan pärjää.
Mitä täytyy sitten ottaa huomioon, jos haluaa kokeilla olki+heinä ruokintaa. Ensiksi täytyy selvittää kuinka paljon 500 kg painava hevonen tarvitsee energiaa, jotta paino pysyy aisoissa. Hevostietokeskuksen mukaan se on noin 70-100 MJ riippuen siitä onko hevonen kevyessä vai raskaassa käytössä. Seuraavaksi täytyy selvittää, kuinka paljon energiaa sitten on oljessa ja kuivaheinässä? Energian ja sokerien määrä vaihtelee heinässä paljon riippuen kasvuolosuhteista, siksi onkin aina hyvä tehdä heinäanalyysi, josta selviää niin tarkka energiamäärä, kuin sulava valkuainen heinäkiloa kohden. Kattavasta heinäanalyysistä saa tietoa myös heinän hivenainemääristä. Keskimäärin kuitenkin kuivaheinässä on yli 9MJ/kg ja säilöheinässä yli 10 MJ/kg energiaa. Palomäentallin kuivaheinässä energiaa mitattiin 9.3 MJ/kg tänä vuonna, joka osuu täysin keskiarvolukemiin. Se siis tarkoittaa, että 500 kg painavan hevosen energia määrä tulisi täyteen jo 7.5 kilosta heinää, jos hevonen on kevyellä käytöllä, tai 10.8 kilosta, jos hevonen on kovalla käytöllä. Tämä on siis yllättävän pieni heinämäärä. Ei siis ihme, että monet hevoset ovat ylipainoisia, varsinkin jos ovat vapaalla heinällä!
Entäs oljen laita, kuinka paljon siinä on energiaa? Palomäen oljessa mitattiin tänä vuonna energiaa 5.8 MJ/kg, joka on melkein puolet vähemmän kuin heinässä. Lisäksi olki ei ole niin maittavaa kuin heinä, ja näin hevoset syövät sitä vähemmän kerralla, vaikka se olisin vapaasti tarjolla. Kesän aikana oljen kulutus Palomäen tallin pihatossa vaihteli keskimäärin noin parista kilosta kolmeen ja puoleen kiloon per hevonen per päivä. Talvella toki oljen kulutus lisääntyy, koska hevoset eivät laidunna päivisin, mutta arvioiden mukaan se tulee olemaan noin 4-5 kg välillä. Energiaa neljässä kilossa olkea on noin 23 MJ. Sen lisäksi hevonen, joka on kevyellä käytöllä voi syödä noin viisi ja puolikiloa heinää, jotta paino ei rupea nousemaan.
Mitä tulee ottaa huomioon, jos haluaa kokeilla heinän korvaamista oljella? Olki ei ole ravintorikasta ja erityisesti sulavan valkuaisen määrä on alhaisempi kuin heinässä. Siksi on tärkeää huolehtia, että hevonen saa tarpeeksi valkuaista. Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota välttämättömien aminohappojen kuten lysiinin ja metioniinin määrään, joita hevonen ei voi valmistaa itse muista aminohapoista vaan tarvitsee ne suoraan ravinnostaan. Lisäksi tulee huolehtia, että hevonen saa tarpeeksi hivenaineita ja vitamiineja. Jos heinäanalyysit ovat määritetty ja lisärehut tiedossa, hevostietokeskusen Hopti ruokintaohjelmalla ja laskurilla on helppo selvittää, onko hevosen energia ja valkuaisen tarve katettu.
Jatkoa Palomäen tallin pihattolaisten olkiruokinta kokeilulle seuraa talven aikana. Seuraa siis blogiani. Pihatossa on myös tällä hetkellä yksi paikka vapaana sosiaaliselle tammalle ja omistajalle, jotka uskaltavat ottaa olki haasteen vastaan. Pihattopaikasta voi kysyä suoraan Heli Mikkolalta 040-7336842 ja lisätietoja Palomäentallin pihatosta löytyy http://palomaentalli.fi/
Lähteitä
https://hevostietokeskus.fi/index.php
https://www.hevosinfo.fi/rehuanalyysi-heinasto-osa-2/
Feige, K., Fürst, A., & Wehrli Eser, M. (2002). Influences of environment, feeding and use on equine health with emphasis on respiratory and gastrointestinal diseases. [Auswirkungen von haltung, fütterung und nutzung auf die pferdegesundheit unter besonderer berücksichtigung respiratorischer und gastrointestinaler krankheiten] Schweizer Archiv Fur Tierheilkunde, 144(7), 348-355.
Merima H. (2018) Ainakin joka kolmas hevonen on ylipainoinen Heportteri vol 2.