Karoliina Koho-Happiness and Harmony for Horse and Rider
  • Tervetuloa
  • Esittely
  • Palvelut
    • Hevosten kehonhuolto
    • Maastakäsin työskentelyä
    • Ratsastus
  • Hinnasto
  • Blogi
  • Yhteydenotto
  • Asiakkaiden kokemuksia
  • Linkkejä

Pihatto elämää: solakkana vieläkin oljen avulla

5/5/2020

0 Comments

 
Picture
Pihottolaiset päiväheinillä. Heinät voi helposti jakaa olkipaalin päälle.
Palomäen pihatossa asuu neljä tyytyväistä ja sopivan solakkaa tammaa. Hevoset ovat eri ikäisiä, joista vanhin täyttää tänä vuonna 16 ja nuorin syksyllä tullut uusi tulokas on vasta 3-vuotias. Hevoset ovat myös eri rotuisia: kaksi puoliveristä, yksi arabi ja yksi suomenhevonen. Kaikki rodut ja ikäryhmät pärjäävät pihatossa mainiosti niin kesät kuin talvet. Pihattomajoitusta harkitessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, jotta pihatto on mieluisa ja turvallinen vaihtoehto tallimajoitukseen, niin sen tulee olla tilava ja avoin. Lisäksi makuuhallin tulee olla hyvin rakennettu ja siinä tulisi olla ainakin kaksi uloskäyntiä, jotta välttyy kahinoilta. Mikä tahansa vanha lato ei siis välttämättä ole sopiva pihattoratkaisu.

Yksi yleisistä pihattoratkaisuista ruokinnan suhteen on, että hevosilla on vapaa heinä. Tämä voi kuitenkin johtaa painonhallinta ongelmiin ja monet hevoset lihoavat vapaalla heinäruokinnalla, vaikka heinä luokiteltaisiinkin ’harrastehevosille sopivaksi’ ja vähä sokeriseksi. Näin oli myös Palomäessä vielä vuosi sitten mutta ei enää. 

Kuinka tämä on sitten mahdollistettu? Viime kesästä saakka ja kuluneen talven yli osa pihattolaisten korsiruokinnasta on korvattu hyvälaatuisella kauranoljella. (voit lukea lisää olkiruokinnan aloituksesta ja liikalihavuudesta täältä)

Kuinka korsiruokinta on talven yli järjestetty? Hevosilla on ollut vapaata olkea tarjolla koko ajan. Näin vatsahaavalle altis puoliverinen on pysynyt tyytyväisenä, kun korsirehua on ollut aina saatavilla. Muillekin olki on maittanut ja hiekkaongelmat, jotka lumettoman talven vuoksi ovat olleet yleisiä ainakin Etelä-Suomessa, ovat pysyneet kurissa. 

Oljen lisäksi kuivaheinää (sokerit: 92 g/kg ka; muuntokelpoinen energia (ME): 9,3 MJ/kg ka) on jaettu kolme kertaa päivässä. Kuivaheinää hevoset saivat alkusyksyllä 5.5kg per päivä mutta sitä lisättiin jo loppusyksyllä 6kg per hevonen per päivä. Oljen kulutus puolestaan on vaihdellut noin 3 ja 5 kg välillä per hevonen per päivä, mutta keskimäärin kulutus on ollut noin 3.5 kg luokkaa. 

Kaikki hevoset ovat yksilöitä ja näin on hyvä muistaa, että toimiva ruokinta pitää räätälöidä sen mukaan. Laumassa ruokinnan on kuitenkin tapahduttava sen hevosen ehdoilla, kuka kuluttaa vähiten, muuten ei voi välttyä lihoamisriskiltä. Siksi heinämäärä pidettiin suhteellisen matalana ja yli 6kg/päivä/hevonen heinämääriä ei annettu, vaikka osalle laumaa se olisi sopinutkin.

Miksi näin? Yksittäistä hevosta voi aina syöttää enemmän erillään. Näin järjestimme toimivan talviruokinnan myös Palomäessä. Osa hevosista sai lisä heinää erillään ja kaikki saivat myös tarvittavat proteiini-, kivennäis- ja mineraalilisät. Näin saavutimme tasapainon ruokinnan suhteen ja ratkaisu on ollut toimiva kaikille.

Kaiken kaikkiaan Palomäen pihatossa on olkiruokinnasta vain positiivisia kokemuksia. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan olkea osana korsiruokintaa, alla on muutamia tippejä, joista voi olla hyötyä.
  • Oljen pitää olla hyvänlaatuista ja puhdasta. Siinä ei saa olla hometta.
  • Kauranolki on hyvä olkivaihtoehto, joka sopii hevosille. Vehnänolki voi olla toinen vaihtoehto.
  • Jos haluaa niin olkipaalin päälle voi laittaa yhden suhteellisen isosilmäisen verkon, joka ei ole liian tiukka. Hevoset selvästikin tykkäävät kaivella olkipaalia ja etsi olkipaalista parhaat kohdat ensin. Näin paaliin tulee pieniä koloja. Jos verkko olisi kovin pieni ja kireä, kaivelu ei onnistuisi.
  • Jos on kosteaa ja märkää, olki imee itseensä kosteutta. Märkä olki ei ole niin maittavaa kuin kuiva olki. Märkä olki voi myös alkaa homehtumaan. Tarjolla olevan oljen määrä on siis hyvä pitää suhteellisen pienenä, jotta se säilyy maittavana ja hyvänä.
  • Muista aloittaa olkiruokinta hitaasti, jotta hevosen suolistolla on aikaa tottua siihen.
  • On erittäin tärkeää, että hevosella on aina tarjolla puhdasta vettä. Se vähentää suolentukkeutumisen riskiä.
  • Jos hevosella on huonot hampaan, oljen pureskeleminen voi olla hankalaa. Jos et ole varma hevosesi hampaiden kunnosta, pyydä eläinlääkäriä tarkistamaan hampaiden kunto. Säännöllinen hammashuolto on tärkeä osa hevosen hyvinvointia.
  • Kun aloitat oljen syöttämisen, ole kärsivällinen. Voi mennä hetki enne kuin hevosesi tottuu säännölliseen oljen syöntiin. Jos olki on hyvänlaatuista, on se yleensä myös maukasta.
  • Oljen niin kuin heinänkin energia ja sokerimäärä on hyvä mitata, jotta ruokinnan voi suunnitella tarkasti ja pitää huolen, että hevonen saa tarpeeksi proteiiniä, mineraaleja ja vitamiineja. Yleisesti ottaen oljessa on hyvin vähän energiaa, sokeria, proteiinia ja muita ravinteita. Keskimäärin kauranoljessa on energiaa (ME) noin 6MJ/kg ka ja sokerit ovat 16g/kg ka luokkaa, joka on noin 10 kertaa vähemmän kuin kuiva heinässä (LUKE, 2015). Olki siis sopii mainiostani insuliiniresistanssille hevoselle. 

Lähteet:
Luonnonvarakeskus (LUKE), 2015. Rehutaulukot ja ruokintasuositukset. Märehtijät – Siat – Siipikarja – Hevoset ISBN: 978-952-326-054-2  Koko raportin voit ladata täältä 
0 Comments

Pihattoelämää: solakaksi oljen avulla

9/17/2019

0 Comments

 
Viime aikoina sosiaalisessa mediassa ja hevoslehdissä on ollut paljon puhetta hevosten ylipainosta. Hevosen painonhallinta voi olla kuin nuoralla tanssimista. Liika heinä lihottaa, mutta liian vähällä tai epäsäännöllisellä korsiruokinalla hevonen on altis sairastumaan vatsahaavaan: vaiva, jota esiintyy jopa yli 70 prosentilla kilpahevosista ja 39 prosentilla harrastehevosista. Vastaavasti ylipaino on linkitetty moniin vakaviin sairauksiin, kuten insuliiniresistanssiin, kaviokuumeeseen ja metaboliseen oireryhmään. Voiko harrastehevonen siis olla sopivan painoinen, vatsahaavaton, elää onnellisen hevosen elämää pihatossa ja syödä vapaata korsirehua? Lyhyt vastaus tähän kysymykseen on kyllä!
Picture


Palomäen tallin pihatossa Nurmijärvellä asustaa kolme tyytyväistä tammaa, joilla yhdellä on vatsahaava historia, toiselle on diagnosoitu sekä metabolinen oireryhmä että insuliiniresistanssi, ja kolmannelle liika kilot vain kertyvät liian helposti. Nyt kuitenkin kesän ja laidunkauden lopulla kaikki ovat normaalipainoisia, vaikka vain metaboliseen oireryhmään sairastunut ei ollut kesällä vihreällä laitumella. Kuinka tämä on mahdollista? Osa hevosten korsiruokinnasta on korvattu oljella. Kesällä kaksi kolmesta laidunsi köyhähköllä laitumella (noin 10 tuntia per päivä), mutta yöksi tulivat pihattoon kolmannen seuraksi, jossa oli vapaan olki verkon alta. Kolmannelle annettiin päivällä vähäsokerista kuivaheinää lisäksi.

Kuinka hevoset pärjäävät sitten talvella pihatossa. Tämän tulemme näkemään tulevana talvena, mutta kaikki merkit viittaavan siihen, että hyvin. Talvella hevoset jatkavat vapaalla oljella verkon alta, jota ne syövät huomattavasti vähemmän kuin jos heinää olisi vapaasti tarjolla. Olki kuitenkin kelpaa, jos on nälkä ja näin vatsassa on aina kortta, jotenka vatsahaavoja ei tarvitse pelätä. Oljen lisäksi tarjolla on vähäsokerista analysoitua kuivaheinää rajoitetusti, koska pelkällä oljella hevoset eivät kuitenkaan pärjää.

Mitä täytyy sitten ottaa huomioon, jos haluaa kokeilla olki+heinä ruokintaa. Ensiksi täytyy selvittää kuinka paljon 500 kg painava hevonen tarvitsee energiaa, jotta paino pysyy aisoissa. Hevostietokeskuksen mukaan se on noin 70-100 MJ riippuen siitä onko hevonen kevyessä vai raskaassa käytössä. Seuraavaksi täytyy selvittää, kuinka paljon energiaa sitten on oljessa ja kuivaheinässä? Energian ja sokerien määrä vaihtelee heinässä paljon riippuen kasvuolosuhteista, siksi onkin aina hyvä tehdä heinäanalyysi, josta selviää niin tarkka energiamäärä, kuin sulava valkuainen heinäkiloa kohden. Kattavasta heinäanalyysistä saa tietoa myös heinän hivenainemääristä. Keskimäärin kuitenkin kuivaheinässä on yli 9MJ/kg ja säilöheinässä yli 10 MJ/kg energiaa. Palomäentallin kuivaheinässä energiaa mitattiin 9.3 MJ/kg tänä vuonna, joka osuu täysin keskiarvolukemiin. Se siis tarkoittaa, että 500 kg painavan hevosen energia määrä tulisi täyteen jo 7.5 kilosta heinää, jos hevonen on kevyellä käytöllä, tai 10.8 kilosta, jos hevonen on kovalla käytöllä. Tämä on siis yllättävän pieni heinämäärä. Ei siis ihme, että monet hevoset ovat ylipainoisia, varsinkin jos ovat vapaalla heinällä!

Entäs oljen laita, kuinka paljon siinä on energiaa? Palomäen oljessa mitattiin tänä vuonna energiaa 5.8 MJ/kg, joka on melkein puolet vähemmän kuin heinässä. Lisäksi olki ei ole niin maittavaa kuin heinä, ja näin hevoset syövät sitä vähemmän kerralla, vaikka se olisin vapaasti tarjolla. Kesän aikana oljen kulutus Palomäen tallin pihatossa vaihteli keskimäärin noin parista kilosta kolmeen ja puoleen kiloon per hevonen per päivä. Talvella toki oljen kulutus lisääntyy, koska hevoset eivät laidunna päivisin, mutta arvioiden mukaan se tulee olemaan noin 4-5 kg välillä. Energiaa neljässä kilossa olkea on noin 23 MJ. Sen lisäksi hevonen, joka on kevyellä käytöllä voi syödä noin viisi ja puolikiloa heinää, jotta paino ei rupea nousemaan.
Mitä tulee ottaa huomioon, jos haluaa kokeilla heinän korvaamista oljella? Olki ei ole ravintorikasta ja erityisesti sulavan valkuaisen määrä on alhaisempi kuin heinässä. Siksi on tärkeää huolehtia, että hevonen saa tarpeeksi valkuaista. Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota välttämättömien aminohappojen kuten lysiinin ja metioniinin määrään, joita hevonen ei voi valmistaa itse muista aminohapoista vaan tarvitsee ne suoraan ravinnostaan. Lisäksi tulee huolehtia, että hevonen saa tarpeeksi hivenaineita ja vitamiineja. Jos heinäanalyysit ovat määritetty ja lisärehut tiedossa, hevostietokeskusen Hopti ruokintaohjelmalla ja laskurilla on helppo selvittää, onko hevosen energia ja valkuaisen tarve katettu.


Jatkoa Palomäen tallin pihattolaisten olkiruokinta kokeilulle seuraa talven aikana. Seuraa siis blogiani. Pihatossa on myös tällä hetkellä yksi paikka vapaana sosiaaliselle tammalle ja omistajalle, jotka uskaltavat ottaa olki haasteen vastaan. Pihattopaikasta voi kysyä suoraan Heli Mikkolalta 040-7336842 ja lisätietoja Palomäentallin pihatosta löytyy http://palomaentalli.fi/

Lähteitä
https://hevostietokeskus.fi/index.php
https://www.hevosinfo.fi/rehuanalyysi-heinasto-osa-2/
Feige, K., Fürst, A., & Wehrli Eser, M. (2002). Influences of environment, feeding and use on equine health with emphasis on respiratory and gastrointestinal diseases. [Auswirkungen von haltung, fütterung und nutzung auf die pferdegesundheit unter besonderer berücksichtigung respiratorischer und gastrointestinaler krankheiten] Schweizer Archiv Fur Tierheilkunde, 144(7), 348-355. 
Merima H. (2018) Ainakin joka kolmas hevonen on ylipainoinen Heportteri vol 2.
​
0 Comments

Art of Riding is Art of Communication – Ajatuksia Bent Branderupin Kurssilta Hollannista

9/20/2016

0 Comments

 
Picture
Vasemmalla Ylvie Fros hevosillaan Valentino ja Ceasar. Ylvie on lisensioitu Bent Branderup kouluttaja ja käy myös Suomessa pitämässä kursseja. Oikealla Eef Nibbelink hevosillaan Zaira, Andor ja Solon. Eef suoritti akateemisen ratsastustaiteen aseenkantajatestin Andorin kanssa vuonna 2014.
”Jos en puhu kieltäsi, kuinka voin kommunikoida kanssasi?” Salissa on hiljaista kun katsojat keskittyvät teorialuentoon. Keskittyneistä ilmeistä huolimatta huoneessa vallitsee leppoisa tunnelma, kun Bentin ainutlaatuinen filosofointi hevosista, ratsastuksesta ja ratsastuskulttuurihistoriasta tempaa kuuntelijat mukaansa. Bent on omistanut elämänsä vanhojen ratsastusmestareiden, kuten Xenophonin, de La Guérinièrin ja Steinbrechtin opiskeluun, sekä ratsastuskulttuurihistorian ylläpitämiseen Euroopassa. Elämänsä aikana hän on kiertänyt Eurooppaa ja ollut niin Andalusialaisessa Ratsastuskoulussa (Escuela Andalusa del Arte Equestre) Jerezissä Espanjassa kuin Nuno Oliveiran oppilaana Portugalissa ja Egon von Neindorffin luona Saksassa.
 
Bent jatkaa luentoaan…Hevosen kouluttaminen ja ratsastaminen vaativat yhteisen kielen kehittämistä, jotta ratsastaja ja hevonen voivat ymmärtää toisiaan. Jotta ratsastuksesta tulee taidetta on kommunikointi hevosen ja ratsastajan välillä oltava hienovaraista pienien signaalien käyttämistä. Minimalismi on mestareiden etuoikeus. Tavoitteena on harmonia, jolloin hevosen ja ratsastajan eleet sulavat toisiinsa ja liikkeistä voi tulla tanssia.
 
Akateemisessa ratsastustaiteessa kommunikaation kehittäminen aloitetaan maastakäsin työskentelemällä. Hienovaraisia apuja ja signaaleja opetetaan hevoselle systemaattisessa järjestyksessä kuin aakkosia lapselle. Näin hevonen oppii esimerkiksi liikuttamaan lapaa tai aktivoimaan sisä- tai ulkotakajalkaa. Myöhemmin apuja voidaan yhdistää eri harjoituksissa. Kaikkien harjoitusten, kuten avo- ja sulkutaivutuksen, on kuitenkin tarkoitus opettaa hevoselle, kuinka ratsastajaa tulee kantaa paremmin. Näin maastakäsin työskentely valmistelee hevosta ratsuksi edistäen sen tasapainoa, suoruutta ja lihaskuntoa. Myöhemmin ratsastettaessa opitut aakkoset voidaan siirtää suoraan selkään ja kommunikaatio hevosen kanssa on jo alusta selkeämpää.
 
Tärkeä  osa kommunikaatiosta on myös ihmisen taito lukea hevosta ja ansaita sen luottamus. Vain rento keho ja avoin mieli mahdollistavat yhteistyön. Bent rohkaiseekin yleisöä miettimään ”kuka minä olen sinun silmissäsi” (”who am I in your eyes?”), kun seuraavalla kerralla kohtaat hevosesi. 
 
Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää Akateemisesta ratsastustaiteesta Bent Branderup on Suomessa  lokakuun lopussa. Lisätietoja tapahtumasta löydät sivulta http://www.akateeminenratsastustaide.fi/. Lisäksi Bent Branderupin lisensioituneet kouluttajat Celina Harich ja Ylvie Fros vierailevat Inkoossa loka- ja marraskuussa. Tervetuloa mukaan tapahtumiin!
0 Comments

Vietä aikaa hyvin - Ajatuksia Bent Branderupin Akateemisen Ratsastustaiteen Kurssilta

11/3/2015

0 Comments

 
PictureKuva: Riitta Marjamäki
“Spend time well” tai suoraan käännettynä “vietä aikaa hyvin”. Modernissa maailmassa hevosen rooli ihmisten elämässä on muuttunut. Hevosta ei käytetä apuna peltotöissä, kulkuvälineenä tai sodan käynnissä. Nykypäivänä ihmisillä on hevosia, koska me pidämme hevosista ja haluamme viettää aikaa niiden kanssa. Jos näin on, niin miksi useammin kuin kerran kisakentillä ja ratsastusareenalla näkee tyytymättömiä ihmisiä, joilla on suut mutrussa. Puhumattakaan hevosten suista. Eikö hevosharrastus olekaan hauskaa?

Akateemisessa ratsastustaiteessa, yhteinen oppimatka hevosen kanssa on ilo. Tai joskus herää jopa kysymys, että kenen oppimatka on kyseessä kun suurin osa hevostelijoista ovat harrastajia eivätkä ammattilaisia? Opettaako siis hevonen ratsastajaa vai ratsastaja hevosta?

Bentin mukaan hevosen kouluttaminen vaatii kahta tärkeää ominaisuutta opettajalta, jotka ovat sympatiaa ja arvostusta. Vain olemalla rehellisesti sympaattinen ja ymmärtäväinen, hevonen, tai oppilas, on kouluttajan opeille avoin. Opettajan täytyy kohdata oppilas, eikä oppilaan opettajaa. Toisella ominaisuudella arvostuksella Bent ei tarkoita ankaraa kuria. Jos hevonen pelkää opettajaansa se ei voi oppia, ei ainakaan syvällisesti niin, että muistaisi oikeat opit ajan kanssa. Kuvittele itsesi tilanteessa, jossa joku alkaa huutamaan sinulle vieraalla kielellä. Ymmärtäisitkö sitä paremmin, jos huutamisesta tulisi kovempaa ja kovempaa? Tai jos huutamiseen lisättäisiin huitomista ja jopa lyömistä?

Arvostamalla opettajaansa, hevonen antaa opettajalleen huomion. Ilman huomiota opettaja ei voi opettaa. Huomion saaminen ja pitäminen ovat kuitenkin opettajan tehtäviä, ei oppilaan. Arvostamalla opettajaansa hevonen oppii myös elämään ihmismaailmassa. Mitkä asiat ovat sallittuja ja mitkä eivät. Monet asiat, jotka ovat luonnollisia ihmiselle, eivät ole luonnollisia hevoselle. Siksi onkin tärkeää aina aloittaa ihan perusteista. Jotta hevonen hyväksyy ihmismaailman, sen täytyy oppia seisomaan, käyttämään riimua, nostelemaan kaviota niiden puhistukseen ja kengitykseen, taluttamiseen ja rauhalliseen yhdessä olemiseen. Ilman näitä perusteita, jotka Bent opettaa nuorille hevosille ”lastentarhassa” ei ole mitään järkeä ruveta treenaamaan hienoja temppuja. Kun hevonen on kypsä, oikea koulu voi alkaa, jossa ratsatuskenttä toimii luokkahuoneena. Luokassa keskitytään yhteen uuteen asiaan yhdellä oppitunnilla. Kun hevonen oppii uuden asian seuraava asia voidaan lisätä. Jos hevonen sitten kuitenkin unohtaa aiemman opin, uusi tehtävä lisättiin liian nopeasti. Ja jos yrittää opettaa kymmen asiaa yhdellä oppitunnilla, mitään ei tule ymmärretyksi.

Oppi on ikää, tai niikuin Bent sanoo ”kokemus on jotain mitä sinulla on kun se on liian myöhäistä”. Virheistä ei kuitenkaan kannata masentua vaan oppia. Se on kasvamista. Ajan kanssa yksittäiset sanat ja kokemukset muokkautuvat tiedoksi ja tuntemukseksi. Nauti jännittävästä ja ainutlaatuisesta matkasta hevosesi kanssa. Koska se on yhteinen matka, joka merkitsee eikä maaliin pääsy, jolloin matka on jo ohi.

Alla vielä video Bentistä nuoren hevosen, Doradon, kanssa.
0 Comments

Temporomandibular mikä?

9/13/2015

0 Comments

 
Picture
TMJ nivel (punaisen ympyrän sisällä) on tärkeä hevosen hyvinvoinnin kannalta.
Temporomandibular joint (TMJ) syndrome on englanninkielinen termi, jolla tarkoitetaan puruelinten tai leukojen toimintahäiriöitä. Hevosilla TMJ termiä käytetään erityisesti kuvaamaan leukanivelten oireita. Yleisesti ottaen moderni eläinlääketiede ei ymmärrä hevosten TMJ oireita tai toimintahäiriöitä syvällisesti. Tutkimukset, joita on kuitenkin tehty, viittaavat tämän nivelen tärkeyteen hevosen hyvinvoinnissa. Koska hevonen on luoto laiduntamaan ja näin pureskelemaan suuren osan päivästä, terve leukanivel on hevoselle välttämätön. Myös jos hevosella käytetään kuolainta on terve leukakuu ja siihen liittyvä nivel välttämättömiä. Kuolainta käytettäessä paine kun kohdistuu aina leukaluuhun. Tyypillisiä oireita, jotka saattavat viitata TMJ nivelen toimintahäiriöön ovat esimerkiksi pään heilutus (niin sanottu headshaking), kuolain- ja purentaongelmat, paikallinen turvotus, vähentynyt leukaluun liikkuvuus, muutokset siinä kuinka hevonen kantaa päätään (esim. ratsastaessa hevonen liikkuu kuolaimen yläpuolella), purentaongelmat (hevosella on vaikea pureskella rehuja) ja paikallinen kipu. Viimeaikainen tutkimus, joka on julkaistu tieteellisessä lehdessä Equine Veterinary Education myös viittaa siihen, että hevosten TMJ ongelmat voivat johtaa jopa epäpuhtaaseen liikkeeseen ja huonontuneeseen suorituskykyyn. Myofaskiaalinen pehmyskudos mobilisointi voi auttaa lieventämään TMJ oireita ja siihen liittyvää kipua. Lisäksi mobilisointi edistää leukakuun normaalin liikeradan palautumista. Jos epäilet että hevosellasi on TMJ ongelmia, oireista kannattaa myös aina keskustella eläinlääkärin kanssa.

Lähteet:
Jørgensen E.,  Christophersen M.T., Kristoffersen M., Puchalski S., Verwilghen D 2015. Does temporomandibular joint pathology affect performance in an equine athlete? Equine Veterinary Education 3, 126–130
0 Comments

Myofaskiaalinen pehmytkudos

8/8/2015

0 Comments

 
Myofaskiaalinen pehmytkudos (sidekudoskalvo) ympäröi kaikkia kehon lihaksia, niveliä, sisäelimiä, hermoja ja soluja. Se on kuin kolmiulotteinen verkko, kietoen koko kehon itseensä ja yhdistäen sen eri osa-alueet. Trauman seuraksena myofaskiaalinen kudos voi vaurioitua vaikuttaen negatiivisesti ihmisen tai eläimen liikerataan ja aineen vaihduntaan. Kolmiulottuvaisuutensa vuoksi myofaskiaaliset kudosoireet ja siihen liittyvä kipu voivat esiintyä kaukana alkuperäisestä trauma-alueesta. Sen takia onkin tärkeää, että potilasta, oli se sitten ihminen vai eläin, kartoitetaan ja hoidetaan kokonaisvaltaisesti. Manuaalista terapia menetelmää käyttäen (Myofascial Release) vaurioituneen myofaskiaalisen pehmyskudoksen toimivuus voidaan ennallistaa ja palauttaa. Hoidon seurauksena faskiakudoksen kollageeni säikeet alkavat linjautua optimaalisestia ja kudoksen läpäisevyys muuttuu. Samalla aineenvaidunta normalisoituu, kudokset nesteytyvät ja lihasten- ja nivelten liikkuvuus palautuu.

Lisää tietoa myofaskiaalisesta pehmytkudoksesta ja Myofascial Release hoitotekniikasta löytyy nettisivulta
https://www.myofascialrelease.com/about/definition.aspx (vain englanniksi):
0 Comments

Alleviating Back Pain in Horses: The Myofascial Approach

4/1/2015

0 Comments

 
Many horses are subject to back pain and this is often a reason why a horse owner may contact a manual therapist to visit the horse. The origin of the back pain may be difficult to pinpoint, although primary causes of back pain are typically associated with soft tissue injuries involving muscles, tendons and ligaments; osseous injuries involving bones and joints, and neurological injuries involving the nervous system. Current research suggests that lameness is not linked with primary back pain, however secondary back pain can often result from proximal limb lameness. The Myofascial Release (MFR) is a powerful modality of noninvasive manual therapy that focuses on restoring the form and function of fascia, the three-dimensional matrix of connective tissue that surrounds all organs, muscles, bones, tendons, ligaments and nerve-fibers in the body. Fascia can become restricted anywhere in the body, including the back, and MFR can be applied to alleviate (pain) symptoms directly in the area. As the fascia is connected throughout the body, the site of injury and causes of fascial restriction may have far reaching effects in the body. Therefore the therapist will always adapt a whole horse approach, while working on releasing the fascial “teleconnections” associated with the problem or a trauma throughout the body of a horse.

Back problems in horse

Back problems in horses have been recognized for centuries and descriptions are included in historical veterinary and farrier textbooks. However, just as in 1876 when Lupton wrote that back injuries are among the most common and least understood of equine afflictions, the causes of back problems in today’s horses are still difficult to pinpoint (1). In recent years some advances have been seen in technology and imaging tools to help with diagnoses of back problems, but the common application of clinical aids such as radiology, ultrasonography and scintigraphy are typically not sufficient (2), although some vertebral lesions can be visible in x-ray examination.  Therefore, just like in the past, the modern diagnoses of back issues in horses commonly involves ruling out other possible conditions such as injuries or problems associated with the pelvis, stifle, proximal limb issues and poorly fitting tack (1,3).
Back pain is a common worry of an owner of a riding horse and a typical reason why the owner may contact a manual therapist to visit the horse. The owner may note that the horse is not quite right and a (subtle) loss in performance is typically observed (1,4). Symptoms of back problems may include sensitivity to palpation, stiffness (limited range of motion), hypertonicity of topline muscles and temperament change in a horse (4). It is highly debatable if primary back pain can cause direct lameness in a horse. For example, studies where reversible back pain was induced by injecting lactic acid into the long back muscle, longissimus dorsi, noted no change in the horse’s temporal and linear stride characteristics. However, a notable increase was observed in the rigidity of the back (5). Thus, it remains unproven if prolonged, long-term back pain and associated rigidity of the back could in principle lead to altered, irregular locomotion due to reduced swinging of the back. Most commonly, it is believed that if lameness and back pain coexist, thorough veterinary examination of proximal limbs should be carried out. Therefore, a veterinarian should be consulted prior to proceeding with any manual therapy in treatment of back pain in association with clinical lameness.
The primary causes of back pain in horses are typically divided into three categories, including (i) soft tissue injuries involving muscles, tendons and ligaments; (ii) osseous injuries involving bones and joints, and (iii) neurological injuries involving the nervous system (1,6). As many manual therapies, such as massage, mainly focus muscles and soft tissue mobilisation, the main muscles having an influence on the equine back are discussed further in the next section.

The muscles of the back and their relation to back problems

In this section the main muscles of the equine back are described and their link to back issues in horses are listed. In addition to the main locamotory muscles, the diaphragm is considered. Due to its vital role in the body it has direct influence on the whole horse including the back.
The topline epaxial (located above the spine) muscles in horses are located above the line of the transverse processes. These muscles are typically involved in lateral bending of the spine, or if contracted bilaterally they extend or hollow the spine. The largest muscle in the equine back is the epaxial muscle longissimus dorsi (LD), which originates at the ilium and the spinous processes of the sacrum, lumbar and thoracic vertebrae, inserting at transverse processes of the tubercles of ribs (2). LD has an important locamotory role as it makes a functional connection to the pelvis and sacrum. A recent study (7), investigating LD muscle fiber type also showed that this muscle is composed mainly of muscle fibers with fast twitch (MFT-II, muscle fiber type II), thus confirming the skeletal and locamotory role of LD. Therefore, this muscle is not made to carry a rider, although it does play a key role in the training of a riding horse (8, 9). Common causes of pain associated with LD are often directly or indirectly related to training of a riding horse. For example, poor saddle fit, poor balance of rider and incorrect training techniques are typically associated with tension or soreness in LD, although proximal limb lameness should not be excluded (8, 10, 11). Multifidus thoracic and lumborum (MTL) is another important epaxial muscle. It originates from the articular processes of the thoracic, lumbar and sacral spine and inserts on the summit (or sides) of spinous processes (11). In the study of the Hyytiäinen et al (7), MTL was shown to contain both slow and fast twitch fibers in relatively equal amounts, thus suggesting that this muscle plays a role both in postural support of the spine and in locomotion (extension and lateral bend of vertebrae). Atrophy, or muscle wastage, in MTL has been noted in a number of people suffering with chronic back pain (5, 12). In horses similar studies are still lacking to date, however, a recent paper by Stubbs et al (13) showed that a group of Thoroughbred racehorses suffering from osseous pathological changes in skeletal vertebrae also showed measurable left/right asymmetry in MTL muscle at or close to the site of pathology. In addition to skeletal problems, poor training techniques and incorrect saddle fit should be examined if problems are found in the MTL.
Hypaxial muscles, which are involved in spinal flexion and rotation of the vertebral column, are located below the line of the transverse processes. Of the hypaxial muscles this essay will focus on psoas minor and psoas major. These deep muscles insert on the ventral aspect of the lumbar and caudal three thoracic vertebrae from where they act mainly at the lumbosacral junction but are also able to flex the thoracolumbar junction and the lumbar spine. The psoas muscle is known to play an important role in stabilization and functioning of a healthy human spine (14, 15). In horses the psoas minor was shown to play a postural stabilising role where as psoas major seems to play a greater role in locomotion (7). In any case, the correct activation of psoas muscles is vital for the health of a riding horse as they aid in the coiling of the loins and enable the correct carriage of the rider (9). Injuries or problems associated with psoas may be difficult to pinpoint. Chronic contraction, or hypertonicity, of psoas muscles has been shown to cause bilateral back and sacro-iliac pain. Due to the deep position of these muscles in the body of a horse (or any animal), problems with psoas muscles may be difficult for veterinarians to diagnose and equine chiropractors and osteopaths to treat and manipulate (16). It has been suggested that psoas hypertonicity is often associated with chiropractic issues in the cervical or upper thoracic vertebrae from where the torque would be transmitted to lumbosacral dura (16). Therefore, like with many issues, psoas problems require thorough examination and a whole horse approach.  
Psoas muscles have a connection with the diaphragm (via fascia discussed in the following sections). The diaphragm is a large hypaxial, muscular and tendinous structure that separates the chest from the abdominal cavity (17). It plays a vital role in respiration and also behaves as a pump, acting on organs, lymph vessels and general circulation. Each inhalation aids lymph drainage, organ filling and emptying, as well as allowing oxygen in and carbon dioxide out of the body (18). Horses that experience respiratory and back problems typically also suffer from restricted inhalation and subsequent problems in the diaphragm. The restricted respiration and subsequent lack of intake of oxygen will have many consequences for the health of the horse, including development of poor posture (e.g. hollow back, stiff shoulders, tight neck), shallow breathing and poor performance (17).

Fascia and its function in a body

In this essay special attention is given to the function of healthy fascia, and its role in locomotion and wellness of every individual being or animal, including its back and posture. The word ‘fascia’ originated from Latin with an original root meaning of bundle, strap, bandage and/or binding together. The current definition of fascia, outlined at the international Fascia Research Congress in 2007, states that fascia is “the soft tissue component of the connective tissue system that permeates the human body, forming a continuous, whole-body, three-dimensional matrix of structural support. It interpenetrates and surrounds all organs, muscles, bones and nerve-fibers, creating a unique environment for body system function (as cited in  (19)).” In other words, fascia is a connective tissue present everywhere in the body, forming a three-dimensional web from head to toe and from skin to internal organs.
Fascia is made of three components: (i) the elastic portion, (ii) the collagenous portion and (iii) extra cellular matrix (also known as ground substance) (20). All the components are important, contributing to the healthy function of fascia in a body. The elastic portion, for example, creates flexibility and resilience, while the microtubules of crystalline saline solution in the collagenous part give fascia its shape, strength and stability. The form of ground substance varies according to cell function (from solid to more viscous fluid or gel), acting as a cushion. Fascia is also known as colloidal tissue, meaning that it is made of aggregates of small molecules that are relatively evenly distributed in a medium. This provides fascia more flexibility than other tissue types which can be made of more complex long-chained molecules. Furthermore, fascia has several distinctive properties, including elastic, plastic, viscoelastic and piezoelectric (20, 21). Due to its viscoelastic nature fascia can change in shape in response to activity, as well as make phase changes from liquid to plastic, or liquid to dense or liquid to dehydrated (20). In addition, due to its piezoelectricity, fascia is able to conduct electricity and transmit ionic changes down to cellular level.
So why is fascia so important? Fascia plays a vital role in healthy biomechanics (19, 22 and references therein). For example, fascia aids movement by allowing gliding of muscles (or cells within a muscle) over and around all the adjacent muscles and ligaments in a body. It also allows sliding of structures in tendon sheaths without any interference from the surrounding tissue. Further, fascia connects groups of muscles or connects muscles to non-muscular structures. Here focusing on the equine back, the thoracic and lumbar parts of the trunk are covered in a thoracolumbar sheet of fascia. This sheet of connective tissue plays an important role in biomechanics and body motility as it also links some of the largest muscles in a body – the latissumus dorsi and gluteus maximus (23). Restrictions and injuries in the thoracolumbar fascia can cause direct pain in the area, have postural implications and cause further compensations restrictions elsewhere in the body due to the three dimensional structure of fascia. Another crucial fascia-muscle connection influencing the equine back is the connection between the psoas muscles and the diaphragm. The fascial sheet linking these muscles is directly involved in posture, movement and breathing. Restrictions here can have undoubtedly body-wide implications.
So how is fascia injured and what does it mean in terms of body function and biomechanics? Just like other soft tissues, fascia may get injured in a direct trauma (including surgery) or it may get injured from repetitive motion or strain injury (20). When fascia gets injured, it loses its important properties, including its elasticity. Therefore, the three-dimensional network tightens, causing restriction and tension in the body. Further, the structure of the ground substance changes, becoming more solid. The arrangement of collagen fibers alters, leading to formation of cross-links, and denser and more fibrous structure (21). Therefore the connective tissue, or fascia, which plays a vital role in the biomechanics of the body, cannot support the body as it should and movement patterns become restricted. If the restriction in the connective tissues persists, in the long term this may be detrimental to the functioning of the fascial tissues (21). Furthermore, fascial restrictions and tightening can cause mechanical stress patterns in the body, pulling osseous structures out of correct alignment. This stress in turn can lead to pain and dysfunction in joints. Typically, alignment issues are noted in the pelvis, which is pulled crooked. In horses, misalignment in the pelvis is noted when the orientation of ischial tuberosities and tuber coxae are inspected. For example, one side of the pelvis may feel as if it has sheared upwards or forwards, or one side of the pelvis has rotated more down or laterally outwards. The misalignments in the pelvis are also typically transmitted through the whole spine and when inspected in detail these patterns of crookedness are also noted elsewhere in the body (e.g. individual vertebrae and level/position of shoulders and facial asymmetries) (20). To make matters more complex, multiple strain patterns are typically noted, especially in persistent traumas, leading to complex patterns of compensations. Compensation in the body will ultimately lead to uneven muscle development, incorrect biomechanics and possible further injuries.

Easing back pain with application of Myofascial Release

As fascia is present everywhere in the body, nearly all aspects of the body can be addressed with MFR in some way. Whether it is a scar, an alignment issue of spine, tendon or ligament injury, pain associated with muscle spasm in the back or a trapped nerve, MFR techniques can be applied to address these issue, keeping in mind the fascial connections in the body and the whole horse approach.
The physiological aim of the MFR is to restore the form and function of fascia by modifying cell permeability and by realigning the collagen fibers. The deformation of fascia happens as the therapist places her/his hands on the animal/patient. Due to the viscoelastic properties of fascia, the light and persistent mechanical pressure from the hands leads to changes in the electrical potential of the tissue (20, 21). The electrical change is further transmitted by the extra cellular matrix of the body leading to rehydration of the restricted area. As water is drawn into the tissue, it softens and metabolic status of the area changes. Importantly, the fascial tissue elongates and reduces muscle spams. All in all, this provides the animal/patient increased function, mobility, pain relief and reduces swelling (20).
In practice, the function of fascia is restored by the MFR therapist softly sinking their hands into the horse’s tissue, for example in the lumbar area, and carrying out the MFR move for a minimum of 90-120 seconds, although moves can last up to several or even over ten minutes. The element of time is very important in MFR, as it is needed for the deformation and rehydration of fascia. This also sets MFR apart from other manual therapy modalities. During a fascial release, the therapist is able to feel the tissue softening and starting to expand under the hands. Before the restriction is released, the therapist may feel a tingling sensation, stillness or pounding under her/his hands. At times some horses may get temporarily anxious but as the fascial barrier “breaks” the horse relaxes and can enter a dream-like state. Following the release the therapist feels a melting-like sensation as the tissue is rehydrated, followed by slow gliding of the hands, which is guided by intuition rather than intent, toward point of the next fascial restriction.
With respect to direct back pain and/or hypertonicity associated with the epaxial back muscles (LD and MTL), MFR performed at the area of the thoracolumbar fascia can offer pain relief and comfort, facilitate healing and enhance tissue repair in the top line muscles (20). In addition, MFR will also improve the circulation in the body, thus stimulating the elimination of waste products, such as lactic acid, which can accumulate in overworked muscles, including LD and MTL.
MFR can also be applied alleviate problems in the deep muscles, like the psoas and diaphragm (20); muscles which may be out of reach with other manual therapy modalities, such as sport massage. Specific MFR techniques can target these deep muscles and their surrounding fascia, hence releasing tissue and easing problems in these areas and other areas linked to these muscles via their fascial connections.
As fascia is also present around the ligaments, MFR can also aid the repair of ligament injuries and ease the soft tissue pain associated with them. In the case of primary back pain, injuries to the supraspinous and sacroiliac ligaments must be considered. MFR techniques targeting the thoracolumbar fascia can be applied. In addition, if the site of injury is visible in a form of focal swelling or asymmetry along the topline, a technique (e.g. crossed fingers) targeting the injured area can be applied. 
Alignment issues in the spine and the vertebrae, causing musculoskeletal dysfunction and back pain, can be addressed with MFR. However, in MFR no direct spinal manipulations are performed like in chiropracty and osteopathy. Instead, a series of MFR moves are done to soften and mobilize the tissue in the pelvis, the thoracolumbar area and the neck. The mobilization of the soft tissue along the spine and pelvis will allow the bones along the vertebrae to realign themselves in the correct position with no direct force used. However, in some cases corrective techniques may be applied, which will aid the vertebra in the realignment process. However, these moves are only used if needed and they are only performed after MFR techniques have already softened and prepared the tissue along the restrictions.

Conclusions
  • Fascia plays a crucial role in the biomechanics horses.
  • The aim of the MFR is to restore the form and function of fascia by modifying the cell permeability and realigning the collagen fibers.
  • With respect to back pain MFR is a powerful modality of manual therapy with several advantages over other techniques. MFR can address both soft tissue injuries and musculoskeletal dysfunctions (e.g. spine) in horses. Furthermore, due to the three-dimensional network of fascia, MFR can aid in alleviating back pain resulting from both primary and secondary issues.
  • In MFR the horse is always considered as a whole. Fascial restriction in the back for example may have its origin elsewhere in the body.
References:

(1.) Hausler K.K. and Jeffcott L.B. (2013). Back and Pelvis In: Source of the Document Equine Sports Medicine and Surgery (2nd Edition), pp. 419-456
(2.) Groesel M., Zsoldos R.R., Kotschwar A., Gfoehler M., Peham C., (2013). A preliminary model study of the equine back including activity of longissimus dorsi muscle. Equine Veterinary Journal 42, 401-406.
(3.) Stashak T.S. (2006) Practical guide to lameness in horses. Blackwell Publishing
(4.) Higgings J. 2009. How your horse moves. David & Charles, 153pp
(5.) Van Weeren R. (2013), Kinematics of equine back and pelvis. In: The Athletic Horse: Principles and Practice of Equine Sports Medicine (2nd Edition), Elsevier, p. 282-292
(6.) The Equine Back. Sellnow L. 12-part series of articles on equine anatomy and physiology. www.TheHorse.com
(7.) Hyytiäinen H.K., Mykkänen A.K., Hielm-Björkman A.k., Stubbs N.C., McGowan C., (2014). Muscle fiber type distribution of the thoracolumbar and hind limb regions of horses: relating fiber type and functional role.
(8.) Heuschmann G. (2009) Tug of was: classical versus “modern” dressage (Revised edition). J.A. Allen 142pp.
(9.) Bennet D., (2008) Ring of muscles revisited. From: http://www.equinestudies.org/ 15pp.
(10.) Greve L., and Dyson S., (2013). The horse-saddle-rider interaction. The Veterinary Journal 195, 275281.
(11.) Pattillo D. and others (1995), Anatomy of an Equine Massage: A Comprehensive Approach to Equine Bodywork (April 2013 Edition). 424 pp.
(12.) Freeman M.D, Woodham M.A, Woodham A.W (2010). The role of the lumbar multifidus in chronic low back pain: a review. PM&R 2, 142–146.
(13.) Stubbs, N.C., Riggs, C.M., Hodges, P.W., Jeffcott, L.B., Hodgson, D.R., Clayton, H.M. and McGowan, C.M. (2010) Osseous spinal pathology and epaxial muscle ultrasonography in Thoroughbred racehorses. Equine Vet. J. 42, Suppl. 38, 654-661.
(14.) Koch L. (2004). Psoas Health Trauma Recovery Protocol. From:
http://www.massageandbodywork.com/Articles/DecJan2004/Psoas.html
(15.) Barker K.L., Shamley D.R., Jackson D. (2004). Changes in the cross-sectional area of multifidus and psoas in patients with unilateral back pain. Spine 29, E515, E519.
(16.) Ridgeway K. (2007) Recurrent sacro-pelvic articulation dysfunction – look elsewhere for the source. Proceedings of the NAVC North American Veterinary Conference, Orlando Florida.
(17.)  http://en.wikivet.net/Equine_Lower_Respiratory_Tract_-_Horse_Anatomy
(18.) Smith H. Horse’s diaphragm. From:
http://www.horsenorth.com.au/fileadmin/HS_The_Diaphragm.pdf
(19.) Findley, T., Shalwala M., (2013). Fascia Research Congress Evidence from the 100 year perspective of Andrew Taylor Still. Journal of Bodywork & Movement Therapies 17, 356-364.
(20.) Mitchell-Golladay 2005 Facilitating Healing through myofascial release. Puttin the pieces together for horse and rider. (2nd edition) 116 p.
(21.) Barnes M.F. 1997. The basic science of myofascial release: morphologic change in connective  tissue. Journal of Bodywork and  Movement Therapies 1, 231-238.
(22.) Findley T., (2012). Fascia science and clinical applications: a clinician/researcher’s perspectives. Editorial. Journal of Bodywork & Movement Therapies 16, 64-66.
(23.) Benjamin M. (2009). The fascia of the limbs and back – a review. Journal of Anatomy 214, 1-18.
0 Comments

Little and Often

3/8/2015

0 Comments

 
PictureEquine gastrointestinal track is long and complex.
First published in March 2013
For last 5 weeks I have been following the online Equine Nutrition course offered by the University of Edinburgh. This course was given by Dr. Jo-Anne Murray who is a senior lecturer in animal nutrition at the Royal (Dick) School of Veterinary Studies at Edinburgh. I thought this course provided an excellent overview of the basics of equine nutrition and functioning of the equine gastrointestinal track. This course has also answered many of my questions regarding horse nutrition and feeding, and I feel now much more confident about making decisions about my horse’s nutrition requirements. In this blog I wanted to summarise some of the key pointers that I have learnt during the last 5 weeks. I hope they provide some insights to you too and may help you a little bit when you are next time are going to choose a new bag of food for your horse.


Horses are officially classed as non-ruminant herbivores, meaning that they rely on enzymatic digestion. In horses the enzymatic breakdown of food-stuff (namely sugars and starch) takes place in the small intestine. However, unlike in other non-ruminant animals (e.g. people) horses also digests a lot of grass and/or fibre. Horses cannot digest the fibre on their own but rely on fermenting microbes to do the job for them. These microbes (bacteria and protozoa) are permanently living in the large intestine of the horse, where they perform a vital task in horse’s nutrient digestion by releasing energy from fibre and thus helping to support horse’s energy requirements. These “good” microbes living in the large intestine, however, are very sensitive to sudden changes in a diet and especially to high levels of starch. So, if horses are fed high levels of starch (i.e. cereal grains) some of this may “escape” the small intestine and enter the large intestine. This in turn would lead to a change in the microbial population. The new “bad” microbes would start to break down the starch in the large intestine and produce large amounts of fatty acids. This process could lead to lowering of the hindgut pH and causing digestional upset.

In the wild 100% of the horses diet is made of forage (low quality grass and hay). This is also what the digestional track of the horses has evolved to deal with. Horses have also evolved to eat little and often, in nature grazing between 16-20 hrs a day. Thus, for optimum gut functioning forage should always provide the bases of every horse’s diet. Ideally forage would be provided in free bases, or to avoid any digestional upsets or colic horses should ideally not go unfed for much longer than 3 hrs at one time. In domesticated situations it can be tricky to provide forage on free bases and trying to mimic the natural behaviour can be difficult. However, making use of slow feeders can help to make the forage last longer. Slow feeders can also aid in unnecessary weight gain.

For many domesticated horses in recreational or light work forage, such as good quality haylage or hay, is sufficient to cover the daily energy requirements. Although, a feed balancer (i.e. supplement) may be needed to unsure that essential mineral and vitamin requirements are provided. In any case forage should cover minimum of 70% of the horse’s daily food ration and in no case less than 50%. Providing sufficient amount of forage and fibre are essential for the functioning of large intestine and health of the gastrointestinal track. If cereal grains or hard feed are given these should be fed little and often. This is because horse’s stomach is relatively small, having a capacity of around 2 litre. In addition, if too much cereal or starch is given in one go it may cause digestional upset. The starch digestibility of the small intestine is limited and if too much starch is fed in one instance small intestine may not be able to cope with it and starch may “leak out” into the large intestine.

So how much should you feed your horse? A good rule of thumb is that your horse should eat around 2% of its body weight everyday. So a horse that weights around 500 kg should eat ±10 kg of food-stuff a day. A point to note is that this calculation is based on dry matter content of the food-stuff, so if you are only feeding haylage and if haylage is ±30% water and ±70% dry matter your horse should in fact eat ±13 kg of haylage a day. Something to keep in mind though is that the water content and especially the nutrient content of grasses and hay vary a lot.  For example, the sugar content in grass may vary from 3 to 30 % and energy content from 7.5 to 12 MJ/kg dry matter. Thus, no batch of grass/hay/haylage is the same as the next. Therefore, for horses which are suffering from laminates or equine metabolic syndrome and are sensitive to sugars, it is advisable to have your forage analysed. If your horse is prone to weight gain or cannot handle too much sugar, hay can also be soaked to leach out some of the sugars. Minimum of 3 hour soaking time is recommended for removal of sugars, although the amount of sugars leaching out can not be controlled. Therefore, if the sugar content of the hay is very high, to lower it to <10%, which is recommended for horses and ponies prone to laminates, can not be guaranteed. In contrast, if your horse finds it difficult to keep the weight on, energy or calories into the diet can be added, for example, by using oils or feeding sugar beat bulb (unmollassed). Sugar beat is also a great source of palatable fibre and is low in sugars/starch. However, if your horse is suffering from weight loss, it is also advisable to have their teeth checked or contact veterinarian for advice. And remember any change to your horses diet should be done gradually over period of days or weeks. Horse’s digestional track is sensitive to sudden changes and you want to keep those microbes happy!



0 Comments

Internship in Academic Art of Riding and Straightness Training with Ylvie Fros

3/5/2015

0 Comments

 
-importance of riding aids and developing shoulder-in
First published in April 2013.
PictureFeeding horses and trying to prevent haylage from flying away in a wind! Photo by Rebekah Tauritz
It’s 7.30 am in Lunteren, the Netherlands. I am pushing a wheelbarrow of haylage towards the paddock paradise, where dozen of horses are anxiously waiting for me while whinnying their morning greetings. It’s cold and frosty, spring is late this year. But sun is trying to push its way up on the sky. My fingers are cold but I don’t mind. It’s nice to be out in the fresh air with the sound of birds and horses.

After feeding, the duties of interns include mucking out the paddock paradise and stables. Between the tasks there is time to watch Ylvie train her horses and watch lessons she gives to visiting students. Of course as an intern you are also entitled to several lessons per week yourself and the lessons with Ylvie were one of the main reasons why I decided to go for an internship. However, I also wanted to experience a small glimpse of daily routines of running a yard, and feel how it is waking up with sounds of horses every morning!

At the start of my internship Ylvie and I discussed some training issues that I wanted to focus on. A few notable training goals emerged immediately, including a very important exercise called shoulder-in (SI). Riding SI correctly will ask the horse to take more weight on its inside hind leg, which will set the outside shoulder more free. Therefore, SI will strengthen the horse’s hindquarters and releases weight from the more fragile front legs. So, it is not for nothing that Nuno Oliveira named SI the aspirin for horses!

PictureExcersise shoulder-in teaches horse to take weight on inside hind leg and sets the out side shoulder free.
To teach horse SI or any other exercise it is essential that horse understands the riders aids, and horse is not left guessing what the rider means. So we also practised my communication with Zamour and this we did first in standing. By changing my seat from left to right, and with a help of the cavasson, I could ask Zamour to follow the movement, thus explaining her that the shift in my weight means change in right and left bending. Furthermore, I practised moving my weight from forwards (lighter seat) to slightly backwards (collected seat), asking Zamour to follow this. We even trained the aids of SI and quarters in (QI) while standing. This I did by moving the weight around the shoulders of Zamour by a touch of a rein on a neck and combining it with my seat and legs. A good pointer from Ylvie, regarding the SI aid, was that the aid asking for the shoulder to move in is not a pulling move. It is a pushing move! So the rider must push the shoulder in with the outside rein while supporting the horse with an inside leg. All in all, I found the standing exercises very useful, although, tedious at the same time! They really forced me to think what I wanted and how I could best explain my aids to Zamour.

In riding we put the aids in action, while practising the side movements. By asking a little bit of SI and a little bit of QI my aim was to align Zamour’s shoulders with the hips and create a straight, light and balanced horse. “In your stage of training, it is not always about riding a perfect SI or QI. It’s about getting a reaction to your aids and to get Zamour to stays light between the reins. “stresses Ylvie! “If you get that its good”. Further Ylvie outlined following 4 steps that I should follow in my training. And if I get stuck in one of them, I must go back to step 1 and build again from there:

  1. make sure you have the right swinging of the horses back
  2. check moveability of the shoulders
  3. see if you can get the frame of the horse little higher towards forward-forward or even forward-up
  4. check if you can increase the rhythm and shorten the step to get collection
Then slowly with time I can try to move the borders and extensiveness of the excersises but it is important not to move on to the next exercise/step if I feel that Zamour is getting heavier. After all “exercise is only an exercise if it improves the movement of the horse” as Bent usually puts it :)

So Zamour and I had a great trip to Lunteren and a very educational internship! Now we just need to get on with the homework and see how our training develops!

Below also a short video impression of my stay with Ylvie. I hope you enjoy it!


0 Comments

    Arkistot

    May 2020
    September 2019
    September 2016
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    April 2015
    March 2015

    Kategoriat

    All
    Academic Art Of Riding
    Avotaivutus
    Faskia
    Hyvinvointi
    Myofaskia
    Ratsastus
    Ruokinta
    Sidekudoskalvo
    Temporomandibular Joint
    Terveys
    TMJ

Tmi Karoliina Koho
Y-tunnus: 27006824